Karhuniemen Kennel
Karelske Bjørnehunde
Karjalankarhukoira

Forside 
Her bor vi
 
Mine hunde 
Forgængerne
 
Avl og opdræt
 
Om racen
 
Spor 
BARF 
Litteratur  
Links
 

 

© Susanne Tinzmann

BARF fodring af hunde

BARF – hvad er det ?

Da en hunds indre stadig ( på trods af hvad foderfabrikanterne vil have os til at tro ) er det samme som dens vilde slægtninge ulven, ræven og sjakalens, er modige dyrlæger gået mod strømmen ( og pengene ) og har reklameret for naturligt foder; nemlig det dyrene spiser i naturen. I naturen forefindes som bekendt ikke tørfoder - der lever dyrene af råt kød, rå ben og maveindholdet af græsædende dyr. Dette har man forsøgt at efterligne i fodermetoden BARF ( Bones And Raw Food eller Biologically Appropriate Raw Food ) udarbejdet af den australske dyrlæge Ian Billinghurst. Han har udgivet tre bøger om emnet : Give Your Dog A Bone, Grow Your Pups With Bones og The BARF Diet. Jeg kan varmt anbefale alle bøgerne. Bogen om hvalpefodring brugte jeg i 1999, da jeg for første gang fik hvalpe. Det var en bragende succes ! Ingen skrigende hvalpe, ingen diarre og masser af mælk. Jeg brugte fodermetoden fra det tidspunkt min tæve Kita blev parret. Fødslen var problemfri og siden gik det bare derudaf.

Hvalpene vokser langsommere på denne måde og mine har da heller ikke set særligt hvalpede ud, de har hele tiden lignet små "rigtige" hunde. Men slutresultatet er der ingen, der kan klage over.

BARF består af ca. 60% raw meaty bones ( ben, hvor der er lige så meget kød som ben, f.eks. kyllingevinger, flæskeben, lammeribben ) og en blanding ( 40% ) af lige dele råt kød og purerede rå grønsager og frugt. Deri kommes olie ( fisk/laks/hørfrø/hampefrø/oliven så alle omega-fedtsyrerne er indeholdt i olien + torskelevertran ), hvidløg, vitaminer/mineraler ( i pulverform eller som piller men helst naturlige og ikke kunstige – jeg bruger Wolles Wow og Vital Animin ) , hytteost, rå æg, surmælksprodukter m.m. De fleste giver de rå kødfulde ben om morgenen og grønsagsblandingen om aftenen.

Det vigtigste er, at alt skal gives råt - især benene. De fleste stejler over brugen af kyllinger, for vi er alle blevet indoktrineret med aldrig at give kyllingeben til hunde. Dette er for så vidt rigtigt, da man mest har brugt kogt eller stegt kylling og ben herfra må aldrig bruges ! De splintrer. Dette gælder alle former for ben. Hvalpene fik kyllingevinger fra de var to uger gamle , først til at lege med og siden til at spise. Senere blev de så introduceret til grønsagsblandingen. Alle former for kød kan bruges, selv svinekød ( salmonella er ikke noget problem for hunde , jeg køber dog salmonellafri kyllinger ). Og husk at give indmad og fisk en gang om ugen.

Dette er så nogenlunde, hvad BARF består af. Det vigtigste er at tingene er rå og at man varierer ingredienserne. Som tommelfingerregel skal en voksen hund have 2% af dens kropsvægt i foder. D.v.s. en hund på 25 kg skal have 500g foder. Hvalpe starter med 8,7% af deres kropsvægt i foder og bliver så trappet ned til cirka 2%.